Uniwersytecka Liga Logistyków
Naukowe Koło Logistyki DIALOG, działające przy Katedrze Logistyki na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach, organizuje pierwszą edycję konferencji „Uniwersytecka Liga Logistyków” przeznaczoną dla wszystkich Kół Naukowych Logistyki z całej Polski. Tematem przewodnim tegorocznego wydarzenia, które odbędzie się 7-9 kwietnia 2016 r. w Katowicach, będą „Aplikacje mobilne w logistyce”.
2016-03-22, 14:34

Konferencji towarzyszy konkurs na projekt aplikacji mającej ułatwić pracę operatorów logistycznych. Zespoły studentów z całej Polski już od grudnia 2015r. zmagają się w tej konkurencji. Najlepsze rozwiązania prezentowane będą podczas Uniwersyteckiej Ligi Logistyków.

Zespół SKG z zainteresowaniem śledzi emocjonującą rywalizację uczestników. Postanowiliśmy przyłączyć się do tego projektu i przekazać praktyczną wiedzę dotyczącą aplikacji umożliwiających dokonywanie zgłoszeń celnych on-line. Nasz ekspert zaprezentuje możliwości systemu Wrota Celne i podzieli się doświadczeniami z zakresu komunikacji z systemami celnymi różnych państw z punktu widzenia przedsiębiorcy jak również projektanta aplikacji.

Rozwój Wrót Celnych współfinansowany był w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013. Wsparły go prace badawcze wykonywane przez własny zespół SKG oraz zespół naukowców z Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Nieodzowne okazały się także doświadczenia mikroprzedsiębiorstw od lat współpracujących z naszą firmą.

Monika Okrzymowska
SKG S.A.